Directorie stili mobilya ve dekorasyon örnekleri

18.yüzyılın sonları ve 19.yüzyılm başlarında (17951804) Yunan ve Roma sanatlarına karşı bir hayranlık arzusu vardı. Yeni zanaatçılar klasik motifleri tanıttılar, ancak mobilya formlarını XVI. Louis dönemindekinden çok az değiştirdiler. Directoire olarak bilinen mobilyanın bu dönemi onu izleyen “Empiré’ dönemine göre çekici olmaktan uzaktır. Empire stiline geçiş döneminde ara bir stil olan Directoire stiline “Messidoı? adı da verilmektedir.

Bu stilin genel özellikleri arasında yalınlık ve zerafet yer alır. Antik çağın özellikle Roma’lıların etkisi fazladır. Kavisli hatlara rastlanmaktadır.

Empire stili mobilyalar
Empire stili 17991814 yılları arasında I.Napolyon döneminde uygulanan bir stildir. Napolyon imparator olduğu zaman (18041815) Mısır, Yunan ve Roma kaynaklı mobilyadan daha çok süslü ve gösterişli mobilya tasarımlayan imparator stili kanepeler, sandıklar, masalar ve sandalyeler Percier ve Fontaine isimli iki zanaatçı ile ilgilendi. Kırmızı maun en popüler ağaç oldu ve bu oymalarla, bronz dayanaklar ve madalyonlarla süslendi, Mısır’a ait ve klasik motiflerle kakmalar yapıldı.

Kolon ve şeritler masaların, sandıkların ve yatakların özel bir karakteristiği idi ve parlak renkli döşemelik kumaşlar klasik motifler kullanılarak dokunmuştur. Bu stilde en çok kullanılan ağaçlar abanoz, ceviz, maun, siyaha boyanmış çam ve saten ağacıdır.

Empire stili mobilya ve mimaride klasik süslemelere ve antik şekillere yer verilmiştir. Bu stilde Roma, Mısır ve eski Yunan sanatlarının etkisi görülmüştür. Karyatitler (kadın heykeli şeklinde taş sütunlar), sfenskler, hayvan ayağını anımsatan mobilya ayakları, klasik motifler, meşaleler bu dönemin başlıca eserleridir.

Yorum Yaz

− 4 = 3